Wat zit er in kindertandpasta?

Een controversieel onderwerp; Hoe zit het met de kindertandpasta’s van tegenwoordig? Als je in het schap kijkt, ziet het er met name kleurrijk uit en in alle mogelijke smaakjes….Leuke marketing misschien, maar hoe zit het nu eigenlijk met de gevolgen voor je lichaam?

Ingrediënten

Dat suiker een vijand is van gezonde tanden is geen nieuws. De smaakjes komen niet zomaar in de tandpasta, een kanttekening voor de tanden van uw kinderen dus.

Ten tweede hebben we dan nog Fluoride, hierover zijn de meningen verdeeld. Fluoride helpt om gaatjes te voorkomen en wordt al 10-tallen jaren om deze reden voorgeschreven.

Vanuit de biologische stroming komt ondersteund door diverse onderzoeken, echter een andere gedachtegang. Tot begin 20ste eeuw werd een waterbron die Fluoride bevatte als giftig bestempeld en niét gebruikt. In de huidige tijd zijn er diverse onderzoeken die aantonen dat Fluoride dan wel helpt tegen gaatjes, maar tegelijkertijd inderdaad giftig is en het zenuwstelsel aantast. In onderzoeken worden zelfs nog veel heftigere negatieve relaties getrokken, maar deze gegevens zijn niet wijd en zijd verspreid.

Het Ivoren Kruis raadt aan dat er wel fluoride in de tandpasta moet zitten. Opvallend is dat zij hierbij vermelden dat in de ‘aanbevolen hoeveelheden’ geen bijwerkingen optreden. De vraag die ik me dan stel is, hoeveel tandpasta denkt u dat uw kind doorslikt? Valt dit dan nog steeds binnen de ‘aanbevolen hoeveelheden’?

Aangezien ik een biologische gedachtegang aanhoudt, gaat mijn voorkeur uit naar een tandpasta zonder Fluoride. De betere drogist biedt tegenwoordig vaak ook een fluoridevrij alternatief aan, zoals de tandpasta’s van Lavera of Weleda.

Voorkomen van Cariës (Gaatjes)

Waar het uiteindelijk om draait is het voorkomen van Cariës in het gebit. Wat zijn de alternatieven om sterk tandbeen te creëren en tandbederf tegen te gaan?

Voldoende Calcium, Magnesium en Vitamine D3 zijn de belangrijkste stoffen. Indien u geen voedingssupplementen aan uw kind wilt geven, zijn er genoeg ‘gezond verstand’ opties.

Denk hierbij aan iedere dag buitenspelen, in de huidige computergeneratie zitten we al snel binnen. Onder invloed van de ultraviolette straling van het zonlicht op de huid maakt het lichaam zelf vitamine D3 aan, gratis en voor niks!

Enkele voedingsmiddelen waarvan het lichaam de Calcium goed opneemt zijn: donkergroene groenten, bijvoorbeeld broccoli en boerenkool, maar ook noten&zaden, gedroogde vijgen of abrikozen. Het voordeel van deze Calciumrijke voedingsmiddelen is dat deze vanuit de natuur ook Magnesium bevatten, waardoor de Calcium goed wordt opgenomen. Dit maakt meteen het nadeel van melk duidelijk; de calcium uit melk kan het lichaam niet goed opnemen aangezien het magnesium gehalte in melk laag is. Gedroogde vijgen en/of abrikozen zijn trouwens een lekker ‘snoepje’ ……niet alleen voor kinderen!

 

Referenties:

  1. Gezondheidsrisico’s die gerelateerd zijn aan Fluoride
  2. YouTube Documentaire fluoride
  3. Vitaminen en mineralen in voedingstoffen
  4. Calcium in voedingsstoffen

Wilt u meer informatie of persoonlijk advies?

Neem contact op

Would you like more information or personal advice?

Contact us
Beekmans Dental Practice